Ascension 2014

Se zice ca in anii 1965, in timpul cursei pentru cucerirea spatiului, USA lanseaza o nava spatiala multigeneratie cu scopul de a popula o planeta dintr-un alt sistem solar. Calatoria dureaza aproximativ 100 de ani iar filmul prezinta evenimentele care se petrec la 50 de ani de la lansare, adica aproximativ la jumatate din drum. Decorurile sunt chiar tari, nava este echipata cu tehnologia anilor 60 – 70, totul este un pic retro, de la tehnologie la costumatii. Deci, un alt film despre explorarea spatiului cosmic, nop, nu e chiar asa.

Spoiler alert – cine vrea sa pastreze suspansul sa nu citeasca mai jos.

Bun, dar inca din primul episod ni se dezvaluie adevarul adevarat. Faza e ca nava nu a plecat niciodata de pe Pamant. Este de fapt un experiment cu privire la conditia umana in cazul unei calatorii de nivelul acesteia. Cei din nava cred ca sunt in spatiu, in drum spre o noua lume, dar de fapt sunt intr-un fel de studiou. Fiecare pas le este monitorizat de catre o echipa, prin camere puse peste tot prin nava. Un fel de Truman Show mai futuristic.

Sa vedem personajele:

Capitanul, ce nava ar mai fi fara un capitan, William Denninger – un om destul de puternic, nici nu ar putea fi altfel in pozitia lui. Numai ca eu nu il vad asa de integru cum ar trebui sa fie un capitan, este un fel de curva batrana care alaturi de nevasta-sa Viondra Denniger, sefa stuardeselor, tes intrigi pentru a-si pastra functia si privilegiile. Pe Viondra, sau mai bine zis pe Tricia Helfer trebuie sa o stiti din Galactica.

Aaron Gault – este secundul si cel mai onorabil dintre toti. Are si el o aventura cu Emily Vanderhaus, nevasta lui Duke Vanderhaus seful securitatii, dar na, este un pic indragostit de ea.

Christa Valis – o fetita cu capacitati paranormale, care se pare ca este premiul suprem al acestui stranui experiment.

Si acum cateva pareri personale:

Filmul nu este pentru fanii genului hard sf din urmatoarele motive:

– in 50 de ani de calatorie, nici un membru al echipajului nu a avut nici o misiune extravehiculara, sa zicem credibila datorita faptului ca nava este intr-o continua accelerare si nu a facut opriri pe traseu;

– nu se ofera nici o explicatie in legatura cu propulsia navei, traiectoria sau viteza la care circula, dar pentru ca stelele apar prin hublouri statice cu siguranta viteza este una subluminica.

– in film avem de toate, intrigi, batai, scene de sex, mai putin sf, poate fantastic doar.

– pe nava atractia gravitationala este asemanatoare cu cea de pe pamant (nici nu ar putea fi alta, doar sunt pe pamant) dar nu se da nici o explicatie pe partea asta, macar pentru ocupantii navei, pur si simplu nava este ca un bloc de locuinte si daca o privim distopic, prezinta exact ierarhia sociala. Pe puntile inferioare sunt lucratorii si pe masura ce avansam spre puntile superioare cresc si rangurile celor care le populeaza, pana in „varful” navei unde este puntea de comanda.

Cam atat, nu vreau sa va stric de tot cheful, oricum mi-ar placea sa veniti si voi cu pareri personale!

Leave a Reply